JADŁOSPIS
Jadłospis na dzień:
17.02.2025 – 21.02.2025
Dyrekcja Przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie
Poniedziałek
Śniadanie
Bułka grahamka z serem żółtym, chleb pszenny z polędwicą sopocką, szczypiorek, papryka czerwona, herbata Składniki: bułki pszenne grahamki, polędwica sopocka, chleb pszenny, papryka czerwona, masło ekstra (z mleka), ser gouda tłusty (z mleka), szczypiorek, mleko krowie, 2% tłuszczu Banan Obiad
Zupa brokułowa na wywarze drobiowo-warzywnym z ziemniakami Składniki: woda, brokuły, ziemniaki, marchew, udo z kurczaka, pietruszka, korzeń, seler korzeniowy, por, śmietana 18% (z mleka), koperek, liść laurowy, sól biała, pieprz, ziele angielskie, kmin rzymski, czosnek niedźwiedzi suszony Popsy z kurczaka w panierce ryżowej z ziemniakami Składniki: ziemniaki, gotowane w wodzie, pops z kurczaka w panierce ryżowej (pszenica) Surówka z kapusty pekińskiej, z marchewką i jogurtem greckim Składniki: kapusta pekińska, marchew, jogurt grecki (z mleka), cebula, koperek Herbata malinowa Podwieczorek
Wafle kukurydziane o smaku pizzy (soja, mleko, orzechy)
Wtorek
Śniadanie
Kakao z mlekiem Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, cukier, kakao 16%, proszek Bułka grahamka z dżemem truskawkowym, chleb pszenny z serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, baton szynkowy, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata Składniki: bułki pszenne grahamki, baton szynkowy z indyka, chleb pszenny, masło ekstra (z mleka), rzodkiewka, ser gouda tłusty (z mleka), papryka czerwona, dżem truskawkowy, niskosłodzony Jabłko Obiad
Żurek z ziemniakami na żeberku Składniki: woda, ziemniaki, marchew, wieprzowina żeberka, pietruszka, korzeń, seler korzeniowy, por, natka pietruszki, czosnek, zakwas na żurek (żyto), pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Gulasz wieprzowy z szynki w sosie własnym z kaszą jęczmienną , ogórek konserwowy Składniki: wieprzowina szynka surowa, woda, kasza jęczmienna, pęczak, ogórki konserwowe (gorczyca), śmietana 12% (z mleka), cebula, mąka pszenna, typ 450 Kompot owocowy Składniki: woda, mieszanka owocowa, mrożona, cukier Podwieczorek
Bułka drożdżowa z jabłkiem (pszenica, jajka, mleko)
Środa
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) Bułka pszenna z polędwicą miodową, chleb wieloziarnisty z pastą warzywną meksykańską, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną Składniki: bułki kajzerki (pszenica), chleb pszenno-żytni, polędwica miodowa (pszenica, jajka, soja, mleko, gorczyca), pasta warzywna meksykańska (sezam), masło ekstra (z mleka), rzodkiewka, pomidor Gruszka Obiad
Zupa grysikowa na wywarze drobiowo-warzywnym z ziemniakami Składniki: woda, ziemniaki, marchew, śmietana 12% (z mleka), kasza manna (pszenica), pietruszka, korzeń, seler korzeniowy, por, masło ekstra (z mleka), sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pszenny makaron świderki z pomidorowym sosem mięsno-warzywnym Składniki: wieprzowina szynka surowa, makaron pszenny bezjajeczny, koncentrat pomidorowy, 30%, olej rzepakowy, cebula Herbata truskawkowa Podwieczorek
FIT ciasteczka zbożowe z jagodą (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, mleko, orzechy)
Czwartek
Śniadanie
Kanapka z pieczywa graham z sałatą, szynką wieprzową i ogórkiem świeżym, bułka pszenna z masłem, twarożek ze szczypiorkiem Składniki: chleb pszenny graham, szynka wieprzowa, gotowana, bułki pszenne zwykłe, ogórek, ser gouda tłusty (z mleka), masło ekstra (z mleka), sałata Herbata czarna Chipsy jabłkowe Obiad
Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym na wywarze drobiowo-warzywnym Składniki: woda, ziemniaki, groszek zielony, mrożony, brokuły, brukselka, seler korzeniowy, udo z kurczaka, pietruszka, korzeń, por, groszek ptysiowy (pszenica), koperek, sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Kotlety mielone panierowane z indyka z ziemniakami, marchew mini Składniki: ziemniaki, gotowane w wodzie, mięso z piersi indyka, bez skóry, mini marchewki, jaja kurze całe, bułki pszenne wrocławskie, bułka tarta (pszenica), cebula, olej rzepakowy Kompot porzeczkowy Składniki: woda, porzeczki czarne, mrożone, cukier Podwieczorek
Deser jogurtowy o smaku ciasta cytrynowego z malinami (pszenica, jajka, mleko)
Piątek
Śniadanie
Kakao Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, kakao 16%, proszek, cukier Chleb pszenno żytni, serek śmietankowy, bułka grahamka z masłem , szynką sołtysówką , ogórkiem świeżym i pomidorem Składniki: chleb pszenno-żytni, bułki pszenne zwykłe, szynka sołtysówka, ogórek, pomidor, masło ekstra (z mleka), serek śmietankowy (z mleka) Herbata owocowa Składniki: woda, cukier, herbata owocowa mandarynka Obiad
Zupa koperkowa z ryżem na wywarze warzywnym Składniki: woda, ryż biały, marchew, pietruszka, korzeń, śmietana 18% (z mleka), seler korzeniowy, por, koperek, masło ekstra (z mleka), sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Filet z miruny po grecku z ziemniakami Składniki: włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), filet z miruny mrożonej, cebula, koncentrat pomidorowy, 30%, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, typ 450, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki, masło ekstra (z mleka), sól biała, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Sok jabłkowo- owocowy 100% Podwieczorek
Koktajl bananowo-truskawkowy na jogurcie Składniki: jogurt naturalny, 2% tłuszczu (z mleka), truskawki, mrożone, banan Biszkopty bezcukrowe